Norge ingår nu i det europeiska life science -nätverket EIT Health

EIT Health Scandinavia, som är en del av ett av de största life science-initiativen i hela världen, utökar nu sitt nätverk till att omfatta även Norge när det norska universitetet för vetenskap och teknik, NTNU, blir associerad partner.

Under pandemin utvecklade forskare vid NTNU en ny testmetod för Covid-19. Testet skalades snabbt upp och blev ett viktigt verktyg för att ha kontroll över viruset i Norge. Detta Covid-19-test används nu internationellt och är ett utmärkt exempel på NTNU’s innovationskapacitet.

NTNU går med i life science-nätverket EIT Health med Norway Health Tech (NHT) som strategisk partner.  NHTs starka nätverk integrerar ekosystemet inom hälsa och ger en unik samarbetsplattform för att driva och leverera innovation för att förändra sjukvården.

NTNU är ett internationellt universitet med fokus inom vetenskap och teknik, och är känt för sitt nära samarbete med industrin och sjukvården. Det är Norges största universitet med över 40 000 studenter och 8000 anställda.

– Vi är mycket glada över att nu ingå i EIT Health-nätverket och samarbeta med internationella partners som delar våra gemensamma ambitioner att öka antalet innovationer, kommersialiseringar och nystartade företag inom akademin så att vi kan förstärka hållbara tjänster inom sjukvården. Att bidra till en bättre hälsa och sjukvård stämmer väl överens med NTNU’s vision; kunskap för en bättre värld, säger Toril A. Nagelhus Hernes, prorektor för innovation vid NTNU och professor i medicinsk teknik.

Genom samarbetet med Norway Health Tech kommer NTNU att engagera hela det norska ekosystemet inom hälsa och sjukvård.

– EIT Health ger våra medlemsföretag unika möjligheter att skala upp och nå nya marknader och vi är glada över att få vara en del av denna ambition. Som ett av de största life science-initiativen  i världen är EIT Health ett ekosystem utan motstycke, en perfekt styrmotor för att överföra innovation till sjukvården. Detta förstärks ytterligare av samarbetet med NTNU, en perfekt matchning mellan industri och akademi, säger Lena Nymo Helli, VD, Norway Health Tech.

– NTNU i kombination med Norway Health Tech är ett starkt tillskott till EIT Health-nätverket, med imponerande forskning, inklusive nobelpristagare inom fysiologi eller medicin och nya innovationer såsom testmetoder för COVID-19. Med NTNU som associerad partner, i kombination med NHT, stärks det skandinaviska nätverket ytterligare och täcker nu hela det norska ekosystemet inom hälsa och sjukvård, säger Erik Forsberg, VD, EIT Health Scandinavia.

Norska universitetet för vetenskap och teknik (NTNU)

NTNU är det största universitetet i Norge och har sitt huvudkontor i Trondheim, med campus i Gjøvik och Ålesund. NTNU är ett universitet med internationellt fokus och har en huvudprofil inom vetenskap och teknik, en mängd olika yrkesstudier och stor akademisk bredd. NTNU är värd eller partner för 45 stora forskningscentra. NTNU arbetar i nära samarbete med den norska hälsosektorn, forskningsinstitutionen SINTEF, näringslivet. Universitetet har ett starkt fokus på innovation och entreprenörskap. NTNU har ett omfattande internationellt nätverk med ett NTNU -kontor i Bryssel. NTNU är Norges mest internationella universitet när det gäller studentutbyte. NTNU samarbetar med mer än 730 institutioner i mer än 100 länder. Två forskare anställda vid NTNU har fått Nobelpris: May-Britt Moser och Edvard Moser (2014).

Norway Health Tech

Norway Health Tech är Norges största hälsokluster. Som en ideell medlemsorganisation med nästan 280 medlemmar representerar Norway Health Tech hela värdekedjan inom hälsa. NHT främjar innovation och kreativt tänkande genom att stödja nya produkter och tjänster som uppfyller hälsosektorns behov. NHTs mål är att förbättra kvaliteten på behandling och vård genom utveckling och kommersialisering av hälsolösningar i världsklass genom sina medlemmar och ekosystem. Teknik är kärnan i arbetet inom Norway Health Tech

EIT Health

EIT Health är Europas största samarbetsorganisation inom life science-innovation och hälsa, och är verksamt inom tre områden: entreprenörskap, utbildning och hälsoinnovation. EIT Health är ett samarbete mellan mer än 150 partnerorganisationer inom industri, hälso- och sjukvård, forskningsinstitutioner, universitet och offentlig sektor. EIT Health Scandinavia har partners i Sverige, Danmark Finland och Estland etablerad av EU-organisationen European Institute of Innovation & Technology (EIT) 2015.