Universitetet i Oslo ingår nu i det europeiska life science-nätverket EIT Health

30 March 2023

Okategoriserade

Universitetet i Oslo ingår nu i det europeiska life science-nätverket EIT Health

EIT Health Scandinavia, som är en del av ett av världens största life science-initiativ, utökar nu sitt nätverk till att inkludera Universitetet i Oslo (UiO) som associerad partner.

Universitetet i Oslos medlemskap kommer att koordineras av den nyinrättade innovationsenheten vid UiO, Life Science Growth House som lanseras den 17 februari i år.

– Vår huvuduppgift är att stödja forskare och studenter att utveckla deras innovativa idéer, och EIT Health kommer att vara ett bra tillskott för att underlätta detta, säger Nicolay Bérard-Andersen, senior innovationsrådgivare, Life Science Growth House.

  – Vi är mycket glada över att utöka partnerskapet till Norges huvudstad och ser fram emot att samarbeta med Universitetet i Oslo och det nybildade Life Science Growth House. Vår nya partner kommer att stärka EIT Health-nätverket inom internationell och innovativ forskning, från translationell, klinisk forskning till tillämpad forskning och en spännande start-up scen, säger Annika Szabo Portela, tillförordnad VD EIT Health Scandinavia.

   UiO’s start-ups kan redan nu börja ansöka till det stora utbudet av program från EIT Health för att accelerera internationellt, skapa nya affärer och få tillgång till finansiering. Utlysningar inom innovation, relevanta även för UiOs forskare kommer att lanseras under april månad.

   Genom att samarbeta med våra partners inom innovationsekosystemet i Oslo och med våra nya partners inom EIT-nätverket, siktar vi på att utveckla nya program inom EIT Health. Det finns ett stort värde i att gå med i detta välfungerande och etablerade initiativ för att främja nya innovationer och använda forskningen, säger Nicolay Bérard-Andersen.

   UiO:s prorektor för forskning och innovation, Per Morten Sandset, ser fram emot att se resultatet av medlemskapet.

   – Oslo är epicentrum för innovation inom life science i Norge. 80 procent av värdeskapandet kommer från Osloområdet. Med Norges första innovationsdistrikt Oslo Science City, vår nya life science-byggnad i kombination med vårt pågående arbete för att stärka samarbetet mellan aktörer i vårt innovationsekosystem, är timingen utmärkt för oss att nu ingå i EIT Health-nätverket och därmed behålla innovationstakten.

   Universitetet i Oslo (UiO)

   UiO är det högst internationellt rankade universitetet i Norge med ett betydande bidrag till forskning, innovation och utbildning i Norge. Med 27 000 studenter och 6 000 anställda har UiO 8 fakulteter, 2 museer och flera centra.

   EIT Health

   EIT Health är Europas största samarbetsorganisation inom life science-innovation och hälsa, och är verksamt inom tre områden: entreprenörskap, utbildning och hälsoinnovation. EIT Health är ett samarbete mellan mer än 150 partnerorganisationer inom industri, hälso- och sjukvård, forskningsinstitutioner, universitet och offentlig sektor. EIT Health Scandinavia har partners i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Estland och etablerades av EU-organisationen European Institute of Innovation & Technology (EIT) 2015.